“Ik wens je veel personeel toe”, is een uitdrukking waarmee ondernemers aangeven dat ze personeel soms als een noodzakelijk kwaad zien. Dat is kort door de bocht, maar werknemers brengen naast alle voordelen veel verplichtingen met zich mee, zeker als ze ziek worden. Advocaat Walléh Taghavi somt jouw plichten als werkgever op.

Wordt één van je medewerkers ziek, dan ben je wettelijk verplicht om twee jaar lang minimaal 70 procent van het loon door te betalen.

Ook kan een medewerkster in verwachting raken. Op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO) dekt het UWV de kosten van dit zwangerschapsverlof. Het UWV betaalt jou de uitkering ter hoogte van 100 procent van het berekende dagloon. Hiermee betaal jij dan het loon door tijdens het zwangerschapsverlof.

Maar let op, dit bedrag is gebonden aan een maximum van 197,00 euro per dag. Verdient een medewerkster meer dan dit maximum dagloon dan moet je in veel gevallen het verschil zelf bijleggen. Of je het salaris moet aanvullen is afhankelijk van wat er is afgesproken in het arbeidscontract ten aanzien van het al dan niet volledig doorbetalen bij ziekte.

Re-integratie van je werknemer

Bij ziekte wordt van jou als werkgever een actieve houding verlangd. Je regelt begeleiding voor je werknemer door een arbodienst of bedrijfsarts. Ook doe je op tijd de verplichte ziekmelding bij het UWV.

Blijft jouw werknemer lang ziek, dan geldt een strikt Stappenplan. Na 6 weken moet de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse kunnen maken. Na 8 weken maak jij samen met je werknemer een plan van aanpak. Hierin staan jullie afspraken over re-integratie van je werknemer binnen het bedrijf. Professionele begeleiding bij re-integratie kun je inkopen bij een re-integratiebureau. Dit vergroot zeker de kans van slagen, maar brengt wel kosten met zich mee.

Bij een geslaagd re-integratietraject behoud jij je werknemer. Slaagt het niet, zorg dan wel dat je aan alle eisen van het UWV hebt voldaan. Schiet je namelijk tekort in de begeleiding, dan moet je na twee jaar ziekte ook nog een derde jaar het loon doorbetalen.

Hogere premie UWV

Ben je als werkgever je verplichtingen nagekomen, dan mag je na twee jaar ziekte de werknemer ontslaan op grond van art. 7:670 lid 1a BW. Wél ga je dan een hogere WGA premie aan het UWV betalen. Met ingang van 2014 geldt die verplichting ook voor flexwerkers die arbeidsongeschikt uit dienst gaan. Je blijft verantwoordelijk tot minimaal twaalf jaar na de eerste ziektedag. Vergeet niet om je voor deze risico's te verzekeren.

Walleh Taghavi is advocaat bij het advocatenkantoor Avi Legal waar hij zich onder meer bezig houdt met het arbeidsrecht  en ondernemingsrecht.

Lees ook

Ziektepremies in 2014: ondernemers moeten waken voor hoofdpijndossier flexwerkers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl